Voorkom vallen 

Jaarlijks valt één op de drie senioren in Vlaanderen. In woonzorgcentra loopt dit aantal op tot 70 % van de bewoners. Bovendien leidt een valpartij vaak tot een ziekenhuisopname. Eén van de veelvoorkomende gevolgen van een val is een heupbreuk. In België goed voor zo’n 16.000 heupbreuken per jaar, met een totale jaarlijkse kostprijs van meer dan 310 miljoen euro. Een val maakt heel wat ouderen angstig. En dat veroorzaakt gemakkelijk een volgende valpartij. Het gevolg? Mensen durven de deur niet meer uit en raken sociaal geïsoleerd.

Bovendien vergrijst onze maatschappij waardoor de zorg voor ouderen toeneemt. Een voorbeeld? De ziekenhuisopnames veroorzaakt door een val zijn de laatste twintig jaar verdubbeld. In 2010 leidden 15.000 heupbreuken tot een totale kost van 308 miljoen euro.

Een groot deel van de valpartijen kan je vermijden. Bij het Logo vind je projecten en materialen om mensen bewuster te maken van hun valrisico met tips om het risico op een val te verkleinen. Je lokaal bestuur doet minder inwoners vallen met BOEBS (Blijf Op Eigen Benen Staan). Je woonzorgcentrum, gemeente, vereniging en zorgverstrekkers brengen valpreventie onder de aandacht tijdens de Week van de Valpreventie.

Vlaamse gezondheidsdoelstelling 

In afwachting van een nieuwe gezondheidsdoelstelling zet Vlaanderen volop in op valpreventie bij ouderen. 

Nieuwsbrief

Ga aan de slag.
BOEBS – Blijf Op Eigen Benen Staan
Ga voor een valveilige en valvrije gemeente.
Redactionele artikelen
Kies uit een waaier van kant-en-klare redactionele artikelen over diverse gezondheidsthema's.
Vorming valpreventie
Vormingsaanbod Logo Kempen 2019
Logo Kempen beschikt over maar liefst 35 vormingen rond veel gevraagde thema’s. Ontdek het aanbod.
Week van de KEIGEZONDE KEMPEN 2020
Van 1 tot 7 maart engageert Logo Kempen al haar partners om samen te werken voor een gedeelde en gedragen inzet op preventie en gezondheid voor gezinnen. Doe je mee?
Week van de Valpreventie 2019
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen