Nieuwsbrief
Medische info
De overheid heeft beslist om een noodvoorraad aan te leggen van essentiële geneesmiddelen die zorgverleners inzetten in de coronacrisis, met een bijzondere focus op die geneesmiddelen die in een ziekenhuisomgeving ingezet worden. Bepaalde geneesmiddelen zijn echter ook essentieel in een ambulante setting (midazolam, morfine, enz.) en APB herinnert de overheden hier permanent aan binnen de ad hoc cenakels. Volgende boodschap is hierbij belangrijk, een boodschap die de apothekers ook regelmatig hebben meegekregen: men moet absoluut vermijden om deze producten te gaan stockeren, niet bij RVT-ROB, noch bij de palliatieve thuiszorgteams. Maar dat hoeft RVT’s niet te beletten om effectief geneesmiddelen in huis te hebben om inwonende patiënten hiermee te behandelen. Elk gebruikt geneesmiddel van dit type moet onmiddellijk kunnen vervangen worden.
Voor de meerderheid van deze geneesmiddelen is er voldoende voorraad bij de groothandelaars. Mocht er daar een tekort zijn van een van deze geneesmiddelen, kunnen de officina-apothekers de autoriteiten contacteren om deze vanuit de nationale noodvoorraad te verkrijgen. Aarzel dus niet om de lokale apothekers te contacteren. De klassieke flow is nog steeds operationeel.
(Bron: Brief APB)
Hier en daar ontstaat de vrees dat sommige sedativa zoals Midazolam de volgende weken onvoldoende beschikbaar zullen zijn binnen palliatieve zorg omdat sommige producten ook meer dan anders gebruikt worden in diensten intensieve zorg.
Het APB verzekert dat er op dit ogenblik geen structureel probleem is maar dat er hooguit lokaal problemen ontstaan door het overdreven preventief in stock nemen door sommige diensten of apotheken.
Mocht het probleem zich toch voordoen dan geven we graag mee dat in geval van nood ook andere producten kunnen gebruikt worden voor sedatie.
Uiteraard kan bv. Valium als alternatief benzodiazepine gebruikt worden maar dit is niet wateroplosbaar en dus enkel geschikt voor IV-gebruik en heeft ook een beduidend langere halfwaardetijd dan Midazolam.
Een alternatief voor diepe continue sedatie subcutaan is Phenobarbital (barbituraat). Er kan een bolusdosis gegeven worden van 100 tot 200 mg. Daarna wordt gestart met een continue toediening van 600 mg per 24 uur. Dit kan verhoogd worden tot een maximum van 1200 mg per 24 uur.
(Bron: Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen)
Er circuleren tegenstrijdige berichten over een eventueel tekort aan zuurstofgas en/of zuurstofconcentratoren. De wachttijd voor een levering bij een patiënt loopt soms op tot een week… De leveranciers en de groothandelaars-verdelers lieten ons echter weten dat er voorraad is. Er is dus geen reden tot paniek. FAGG, RIZIV en de apothekersverenigingen volgen dit op en zoeken samen naar oplossingen.
Omdat voorkomen beter is dan genezen, geven we graag deze boodschap mee: het is zeker niet nodig om voorraden aan te leggen, ook niet in RVT’s.
Niet-gebruikte zuurstofconcentratoren en (lege) zuurstofflessen moeten zo vlug mogelijk worden teruggestuurd. A priori is het eveneens niet nodig om de voorraad van zuurstof en bijhorende installaties te verhogen voor patiënten die terugkeren uit het ziekenhuis. COVID-19-patiënten die zuurstof nodig hebben blijven in het ziekenhuis en verlaten het niet, zolang ze zuurstof toegediend krijgen. In Vlaanderen is dit zelfs een noodzakelijke voorwaarde voor een transfer naar een SchakelZorgCentrum.
Uiteraard moeten andere COVID-19-patiënten en/of zij die zuurstof nodig hebben in een RVT dat kunnen krijgen.
Installatie, afkoppeling en de afstemmingen of wijzigingen van de zuurstoftherapie vallen onder de verantwoordelijkheid van de behandelende arts, eventueel coördinerend raadgevend arts en de apotheker. Installatie en aanpassingen van de behandeling kunnen enkel worden uitgevoerd of gedelegeerd door de arts en de apotheker in overleg met de patiënt. De zuurstofleveranciers voeren dus enkel uit wat deze twee zorgverstrekkers vragen in functie van de noden en de specifieke indicaties van hun patiënt.
Het RIZIV publiceerde enkele versoepelingsmaatregelen. Als u zuurstof voor een korte periode nodig hebt, dan kan u met één attest of vermelding, terugbetaling krijgen voor gasvormige zuurstof in flessen of voor een zuurstofconcentrator. Zie ook: https://www.inami.fgov.be/nl/themas/kost-terugbetaling/door-ziekenfonds/geneesmiddel-gezondheidsproduct/terugbetalen/zuurstof/Paginas/default.aspx .
(Bron: Brief APB)
Dit document helpt om voor bewoners van woonzorgcentra een risk/benefit analyse te maken wanneer moet beslist worden iemand al dan niet te laten opnemen in het ziekenhuis, rekening houdend met de huidige ethische aanbevelingen. Een flow chart helpt om belangrijke respiratoire symptomen te behandelen en onder controle te brengen. We hopen dat dit instrument een hulpmiddel kan zijn om elke oudere persoon een gepaste en kwaliteitsvolle zorg aan te bieden in de meest aangewezen setting.
Het Sint-Dimpna Ziekenhuis Geel ontwikkelde een dossier voor CRA-artsen in woonzorgcentra en schetst een medische aanpak voor Covid-19.
(bron: Dr Valérie Van Ouytsel en Dr. Hadewijch De Samblanx – Arts outreach team Ziekenhuis Geel)
Protocol met als doel het comfort verbeteren van een patiënt met een beperkte levensverwachting, in ernstige ademnood.
(bron: Kliniek Sint-Jan - Brussel)
Hoe dien je zuurstof toe? Hoe beoordeel je de nood aan zuurstoftherapie bij palliatieve patiënten? Zorgplanning?
(Bron: Leidraad samengesteld door Prof J De Lepeleire, huisarts (KU Leuven en Crataegus) - Prof em W De Backer, pneumoloog (U Antwerpen) - Prof N Vande Noortgate, geriater (UGent en BVGG) - Prof Flamaing, geriater (KU Leuven en BVGG) - Dr G Ghijsebrechts, huisarts (CRA en Crataegus) - Dr J Bossers, huisarts (Arts palliatieve zorg Jesse ziekenhuis Hasselt) - Prof L Popleu (U Hasselt))