Nieuwsbrief
Blijf mentaal gezond
Corona kruipt ook mentaal in onze kleren. Sommigen verloren hun job, vielen zonder sociale contacten, moesten afscheid nemen van dierbaren … Normaal dat je je soms minder goed in je vel voelt! Maar: je staat er niet alleen voor. Op www.checkjezelf.be vind je tips, info en oefeningen om goed voor jezelf te blijven zorgen. Verschillende (bekende) Vlamingen en experten delen er hun ervaringen en adviezen. Het platform is deel van minister Beke zijn actieplan ‘Zorgen voor Morgen’ en werd gerealiseerd samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven.
>> Ontdek www.checkjezelf.be
Het zijn bizarre tijden, en best ook bange. Maar laat die niet aan je hart komen, en niet aan je hoofd. Zorgen voor jezelf moet je altijd. En vandaag nog nét iets meer dan anders. Of je nu thuis zit, of elke dag uit werken gaat: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. En we geraken er allemaal samen uit. Misschien voel je je soms triest, bezorgd, verward, angstig of zelfs boos in deze crisis. Dat is compleet normaal. Hier alvast 6 tips om daarmee om te gaan.
1. Breng structuur in je dag
-
Sta altijd op hetzelfde uur op, neem tijd om je te verzorgen, eet op regelmatige tijdstippen en ga elke dag ongeveer op hetzelfde uur slapen.
-
Zorg voor afleiding: ga buiten, wissel wat je moet doen (werk en/of huishouden) af met wat je graag doet, zoals lezen, knutselen … Wissel je werk- en/of huistaken af met creatieve en rustgevende activiteiten.
- Stel jezelf doelen, maak een planning. Maar leg de lat niet te hoog.
2. Beweeg, beweeg, beweeg
-
Grijp élke beweegkans: dans (met de kinderen), doe de afwas al shakend, zet je tuin op orde …
- Als je de hele dag binnen zit, verval je makkelijk in ongezonde gedragspatronen waardoor je je slechter gaat voelen. Genoeg bewegen gaat hand in hand met gezonde voedingsgewoontes en voldoende water drinken.
3. Hou afstand maar blijf sociaal verbonden
-
Laat voicemailberichtjes achter bij wie je mist, stuur postkaarten, laat kinderen tekeningen maken voor grootouders of zorgverleners …
-
Gebruik digitale tools voor bv. video calls, online spelletjes …
- Vriendelijkheid, warmte en respect kosten niets maar zijn essentieel.
4. Blijf positief denken
-
Laat los wat je niet kan veranderen, focus op dingen die je wel kan doen en ga aan de slag.
-
Mis je bepaalde activiteiten? Zet dat gemis om in dankbaarheid ervoor.
-
Lucht je hart bij iemand als dat nodig is. Maar sluit altijd af met een positieve noot.
- Vergeet niet te lachen, humor is gezond.
5. Zet je in voor anderen
-
Bel naar wie alleen is, schrijf brieven naar bewoners van woonzorgcentra, doe boodschappen voor wie dat niet kan.
- Het zijn solitaire maar ook solidaire tijden: als vrijwilliger kan je op veel manieren je steentje bijdragen, zie www.vlaanderenhelpt.be.
6. Bouw rust in voor je geest
-
Besteed elke dag minstens een uur aan activiteiten die rust brengen: ademhalingsoefeningen, meditatie, mindfulness, yoga, puzzelen, tekenen, …
-
Pieker je veel? Voel je daar niet schuldig over, maar wees er bewust van. Probeer gepieker te beperken tot maximaal 1 uur per dag.
(Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven)
Veel ouders combineren vandaag thuiswerk met een rondhuppelende kroost. Hoe kan je zo efficiënt thuiswerken?
1. Wees realistisch.
-
Je bent gewoon minder productief als je kinderen er bij zijn. Doe belangrijke taken eerst.
2. Maak onderscheid tussen ‘thuis’tijd en werktijd.
-
Een goede balans tussen werk en privé is nu belangrijk. Stem werktijden af die goed overeenkomen met je werk, het gezin en jezelf en houd je daar aan. Sta een uur eerder op dan je kroost. Zo werk je eerst al je mails weg voor het ontbijt.
3. Creëer structuur.
-
Maak een eenvoudige agenda op. Hou de agenda consequent aan, creëer gewoontes en maak het voorspelbaar. Verdeel de tijd onder speel-, kijk-, leertijd. Geef goed aan wanneer welke activiteiten kunnen en wanneer niet. Creëer duidelijkheid over waar welke activiteiten gebeuren: hoekjes in huis waar kinderen verschillende activiteiten kunnen doen: speelhoek, leerhoek, eettafel voor huiswerk…
4. Maak tijd, neem pauzes.
-
Een ononderbroken werkdag met je kinderen wordt een lastige. Breek de dag in stukken en de tijd tussendoor kun je besteden om even met je kinderen te spelen.
5. Creëer wij-tijd en ik-tijd.
-
Maak het onderscheid tussen tijd samen en tijd alleen. Samen tijd besteden kan ook ingevuld worden door samen te werken! Jij neemt je mails door terwijl de kroost een tekening voor oma, opa,… maakt.
6. Samenwerken blijft nodig.
-
Probeer ook op afstand samen te werken met je collega's. Een spontaan mailtje met complimenten sturen, een telefoontje plegen om bij te praten. Ben jezelf ervan bewust dat het prettig is soms contact te hebben.
7. Zorg voor een goede werkplek.
-
Concentratie en focus is belangrijk. Zoek een afgezonderde plek en maak afspraken met huisgenoten. Doe de deur dicht, zet muziek op.
8. Doe de taken die je eerder stress bezorgden omdat ze niet rond raakten.
-
Je hebt nu de ruimte om dingen te doen waar je eerder geen tijd voor had. Steek energie in een project dat al even op de plank lag.
9. Probeer nieuwe communicatie uit.
-
Skype, hangouts, whatsapp, facetime, teams … Het opent een nieuwe wereld voor je. En eenmaal je het onder de knie hebt, krijgt je zelfbeeld een boost.
10. Blijf bewegen.
Samen bewegen is leuker dan alleen. Acht tips om de beweging erin te houden:
- Dans op jullie favoriete liedjes.
- Wandel eens rond het huis.
- Plant alvast wat verse kruiden, want het is bijna lente :-)!
- Geef de auto samen een grondige poetsbeurt.
- Probeer elk om beurt vijf minuten te touwtjesspringen.
- Speel verstoppertje doorheen het hele huis.
- Zet elke 30 minuten een timer en bedien jouw gezin met een verfrissend glaasje water.
- Laat je hond een keer extra uit.
(bron: Logo Zenneland)