Nieuwsbrief

Week van Gezond Binnen

Meeroken of passief roken

In Vlaanderen zitten 68.000 kinderen dagelijks in de tabaksrook. Hierdoor hebben ze meer kans om ziek te worden. Veel ouders weten dat meeroken ongezond is en nemen al maatregelen. Alleen zijn er heel wat misverstanden. Zo is roken onder de dampkap of aan het open raam geen oplossing. De schadelijke rookdeeltjes verspreiden zich toch nog in huis zonder dat je er iets van merkt: in de lucht, op de meubels, het speelgoed.

Hoe kan jij helpen?

Als zorgverlener ben je een betrouwbare partner voor je cliënten of patiënten. Hierdoor kan jij rokende ouders en hun kinderen helpen door met hen een gesprek aan te gaan. Het project 'Meeroken is geen binnenpretje, praat erover' biedt ondersteuning om in dialoog te gaan over meeroken. Door je kennis te delen, misverstanden weg te nemen en succeservaringen te stimuleren kan je in weinig tijd heel wat bereiken. Op www.passiefroken.be vind je de verschillende stappen van een goed gesprek, correcte achtergrondinformatie, een digitale gesprekstool, projectmaterialen en een online vorming.

Online vorming

Tijdens deze online vorming bereid je je voor op een gesprek met rokende ouders door een virtueel huis te doorlopen. Je kan er voorbeeldgesprekken oefenen, concrete tips ontdekken en een quiz spelen om vertrouwd te geraken met het onderwerp passief roken en de principes van motiverende gespreksvoering. Of je even een kamer probeert als je 10 minuten tijd hebt of in drie kwartier het hele huis ineens doorloopt, kan je zelf kiezen.

Het project ‘Meeroken is geen binnenpretje, praat erover’ is een initiatief van het Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg) en de Vlaamse overheid.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen