Nieuwsbrief

Preventie van tabak, alcohol en andere drugs op het werk

Meer en meer bedrijven kiezen voor een rookvrij beleid. De motivatie van de werknemers verhoogt en als bedrijf heb je baat bij gezonde, actieve werknemers. Maar hoe begin je eraan? De mogelijkheden variëren: kies je voor een rookstopcursus in groep onder begeleiding van een tabakoloog? Of motiveer je je werknemers om 1 dag rookvrij te blijven op 31 mei, de Werelddag zonder tabak? Alles kan. Als bedrijf kan je in elk geval een belangrijke rol spelen in tabakspreventie.

Omgaan met alcohol- en druggebruik op de werkvloer is een andere grote uitdaging. Overmatig gebruik verhoogt bepaalde risico’s en heeft schadelijke effecten op de werkvloer: fouten, ongevallen, verlaagde productiviteit, absenteïsme, conflicten tussen werknemers…

Heeft jouw bedrijf al een alcohol- en drugsbeleid? Wanneer hebben we het over problematisch gebruik? Hoe kan je misbruik vroegtijdig herkennen? Hoe ga je om met een persoon onder invloed? Hoe kan je alcoholgebruik occasioneel toelaten op informele momenten en tegelijk optreden tegen alcoholmisbruik? Neem contact op met je externe dienst voor preventie en bescherming op het werk voor ondersteuning op maat.

Kijk ook eens op


Voor kant-en-klare pakketten en promotiematerialen over alcohol en drugs, neem contact op met VAD.

Ga aan de slag.
Gezond Vergaderen
Gezond werken
Maak werk van gezonde werknemers.
Gezond Werken Award
Hoe gezonder de medewerkers, hoe productiever de organisatie.
Het huis. Online leren over motiverende gespreksvoering.
Infosessie 'Stoppen met roken' (voor bedrijven)
nv gezond
Qado. Een alcohol - en drugbeleid op het werk.
Rookstopcursus in groep
Een rookstopcursus in groep brengt 10 à 15 mensen samen die de sigaret vaarwel willen zeggen. Tijdens 8 bijeenkomsten werken ze naar hun rookstopdag toe onder begeleiding van een tabakoloog.
Tournée Minérale: Een maand zonder alcohol
Uitgerookt!
Vormingsaanbod Logo Kempen 2018
Week van de KEIGEZONDE KEMPEN

Pages

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen