Nieuwsbrief
Terugblik op de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in de Kempen
Naar jaarlijkse gewoonte ging van 1 tot 10 oktober 2024 de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid door. Tijdens deze tien dagen besteden we extra aandacht aan mentaal welbevinden en doorbreken we het taboe rond psychische problemen.
De lokale besturen, welzijnsorganisaties, scholen en bedrijven uit de Kempen zetten hun schouders weer massaal onder het project en organiseerden tal van activiteiten rond geestelijke gezondheid. Onze collega’s van Logo Kempen ondersteunden en bezochten een kleine selectie uit het aanbod.
Rust- en stilteplekken
Op rust- en stilteplekken kan je even ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Voor je mentaal welzijn is het belangrijk om op moeilijke momenten op adem te kunnen komen, te reflecteren en te ontstressen.
Rust- en stilteplekken kunnen plekken in de natuur zijn zoals parken of begraafplaatsen, maar evengoed rustige ruimten in scholen, rusthuizen en ziekenhuizen.
De actie rond de rust- en stilteplekken is een bovenlokale samenwerking van de Kempische lokale besturen, de intergemeentelijke preventiewerkers en Logo Kempen. De intergemeentelijke preventiewerkers zorgden voor gedichten van verschillende Kempische dichters (onder meer Daan Janssens uit Hoogstraten, Sanne Leenders uit Turnhout en Patricia Meulemans uit Arendonk) voor op de rust- en stilteplekken.
De rust- en stilteplekken in de hele Kempen blijven ook na de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid.
Broodzakkenactie
Om Kempenaars de weg te wijzen naar de rust- en stilteplekken, hielden de intergemeentelijke preventiewerkers, de Kempische lokale besturen en Logo Kempen samen een broodzakkenactie. Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid kreeg je bij een heel aantal bakkers in de Kempen een speciale broodzak met een link naar de website van Gezonde Kempen, waar de rust- en stilteplekken en een lijst met activiteiten rond mentaal welzijn in de Kempen verzameld werden.
Activiteiten in de Kempen
Rondje Rust
Het Begijnhofmuseum in Turnhout heeft een educatief pakket rond mindfulness uitgewerkt voor de tweede en de derde graad van het middelbaar onderwijs. ‘Rondje Rust’ is een permanent aanbod waarbij leerlingen tijdens een inspirerend bezoek aan het Turnhoutse begijnhof kunnen reflecteren op hun eigen welzijn. Met een begeleidend boekje vol opdrachten ontdekken ze het begijnhof als serene plek, staan ze stil bij de omgeving en bij zichzelf, en krijgen ze een aantal handvatten aangereikt om te ontprikkelen. Nadien delen de leerlingen hun ervaringen met klasgenoten.
Op 2 oktober 2024 kreeg een groep leerlingen van de Talentenschool Turnhout de kans om het eerste ‘Rondje Rust’ af te leggen. Lot en Liesbeth waren aanwezig en vroegen de leerlingen wat zij er van vonden. Ontdek hier meer.
Breinplein
Op 8 oktober 2024 stonden ReviNAH, de dienst gelijke kansen van Stad Turnhout en een Intergemeentelijke Preventiewerker een ganse dag op de Grote markt met infostands. Hanne ging langs en leerde aan de hand van ervaringsactiviteiten en getuigenissen over de zichtbare en onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsels.
Tien dagen vol activiteiten in Geel
OPZ Geel trok alle registers open. Zo organiseerde de dienst vrije tijd van OPZ Geel een gelukswandeling en Lynn wandelde mee. Tijdens deze wandeling op het domein van het OPZ Geel ontdekten deelnemers wat mentaal welbevinden is en hoe ze aan hun eigen mentaal welzijn kunnen werken. Lynn mocht ook gaan luisteren naar een verhaal in de levende bibliotheek. Verteller Larbi gaf een inkijk in zijn psychische kwetsbaarheid en zijn weg naar herstel. Beklijvend. Tien dagen vol activiteiten werd afgesloten met de voorstelling “Finding Willard” van Tom Struyf. OPZ Geel bereikte zowel patiënten en hun omgeving, professionals uit zorg en andere sectoren en geïnteresseerde burgers. Zij bouwden 10 dagen aan de brug tussen preventie, zorg en herstel.
Troostsoep
Doorheen de maand oktober serveerde het lokaal dienstencentrum Durgebont in Arendonk op dinsdagavond ‘Troostsoep’. Alle aanwezigen zetten zich aan één lange tafel om gezellig samen soep te eten. Ook Hanne sloot mee aan, want samen eten is zoveel leuker en de soep smaakt eens zo goed!
“Eenzame mensen samenbrengen is het doel. Nu tijdens de 10-daagse van de GG wordt dit project in de kijker gezet maar eigenlijk draait dit project al twee jaar en ontvangen we wekelijks een 20-tal personen.” - Bernadette
Soep met babbeltjes
Soep met babbeltjes tijdens de wekelijkse markt in Oud-Turnhout is een heel laagdrempelige activiteit waar iedereen door aangesproken wordt. Een kom soep is altijd lekker en zet aan tot toffe babbels. De werkgroep gelukspuntjes voerde deze actie uit tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Hanne ging ook hier langs – fan van soep, die Hanne! ;)
“De soep met babbeltjes gaf mensen een warm gevoel! Warme ontmoetingen met een gezellige babbel.” – Miraise Peeters
Rouwen in vertrouwen
In Mol gaven ze het startschot voor de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid met de voorstelling ‘Rouwen in vertrouwen’ van Uus Knops. Siel en Lynn woonden deze voorstelling over afscheid, rouwen en troost bij.
Evaluatie
Zo zit de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid er weer op. Bedankt om er ook dit jaar een TOP-editie van te maken!
Over heel Vlaanderen namen meer dan 1100 organisaties dit jaar deel en organiseerden een actie om mentaal welzijn in de kijker te zetten en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken.
Hoe hebben jullie deze editie ervaren? Wat vond je van het nieuwe thema ‘omgaan met moeilijke perioden’? Heb je met jouw lokaal bestuur, organisatie, vereniging… acties of projecten op poten gezet? Wat liep goed of wat missen jullie nog? En wat wil je eventueel nog kwijt aan de organisatoren? Deel jouw ervaringen via deze link!