Nieuwsbrief

Samen veerkrachtig de 10-daagse door!

Na het grote succes van de week van de geestelijke gezondheid vorig jaar, ging dit jaar de 10-daagse van de geestelijke gezondheid door! 10 dagen lang organiseerde Logo Kempen samen met verschillende gemeenten, zorgpartners, scholen & bedrijven en een 50-tal partners tal van acties. Acties onder de vorm van workshops, lezingen, tentoonstellingen & andere. Kortom een succesvolle editie waarin de Kempenaren samen op pad gingen om veerkrachtiger door het leven te gaan. Benieuwd hoe onze Kempenaren omgaan met stress, belangrijke gebeurtenissen en tegenslag? Vliegende reporters Lynn & Babs volgden de acties op de voet brachten ook verslag uit! Lees je mee? 

21/09 Zorg door en voor de sandwichgeneratie

Op 21 september organiseerden de gezondheidsraad en CM van Oud-Turnhout een lezing over de ‘zorg door en voor de sandwichgeneratie’. Waarom dit thema? Met een meerderheid van Sandwichers in de gezondheidsraad (vrouwen en mannen tussen de 45 en 65 jaar) was de keuze snel gemaakt. De grote meerderheid zorgt voor zowel een oudere en een jongere generatie. Gesandwiched tussen verwachtingen en noden die vanuit verschillende richtingen op hen afkomen komt men vast te zitten tussen morele dilemma’s & klemsituaties. Met andere woorden: wie geef je voorrang op wie? Want beide kanten hebben je nodig. Situaties die mentale, emotionele stress met zich meebrengen. Dokter in de psychologie, Erna Claes, gaf enkele tips hoe daarmee om te gaan. Luisteren naar je eigen lichaam is er één van.

28/09 Gezond de middagpauze door op Hivset

Middagpauze op Hivset in stad Turnhout? Die brengen ze samen veerkrachtig door! De studenten moesten deze keer hun boterhammen niet in de refter opeten. Leerkrachten en studenten brachten samen een extra lange middagpauze door op ‘de koer’. Warme William zat op de bank en keek ernaar! Van gekke fietsen tot een gezonde spaghetti eten en het doorprikken van het (leerkracht)taboe. Bijpraten & relaxen kon in de gezellige loungebar met radio Spireli. Ook de muur met gevoelsbuttons was aanwezig. Wie graag een complimentje gaf, kon die bezorgen aan iedereen die er eentje verdiende. Activiteiten genoeg dus die resulteerden in een geslaagde middagpauze voor alle studenten, leerkrachten en zelfs aanwezige bouwvakkers…

30/9 ‘Stel je voor’

Een theatervoorstelling om U tegen te zeggen. Deze samenwerking tussen Theater HETGEVOLG en het Netwerk Geestelijke Gezondheidszorg was een topper van formaat, die ondertussen met succes werd verlengd. ‘Stel je voor’ is een voorstelling waarin nauw werd samengewerkt tussen mensen met en zonder psychische kwetsbaarheid! Meer dan 10 vrijwillige acteurs hebben een intensief traject, onder de vorm van een theaterworkshop, doorlopen met Stefan Perceval. Met als kers op de taart hun voorstelling ‘Stel je voor’ op 30 september in HETGEVOLG. Een eerlijke en open kijk op het leven van mensen met en zonder psychische kwetsbaarheid. Want uiteindelijk zijn we allemaal mensen. Mensen die geconfronteerd worden met idealen en verwachtingen. Een stille en aandachtige zaal kijkers konden achteraf aan de slag met de boodschap: spreek met elkaar en doorbreek het stigma rond geestelijke gezondheid.

Noël en Wouter, twee acteurs, blikken met een warm gevoel terug op de ervaring: “We zouden zo opnieuw deelnemen. Hoewel de meeste deelnemers elkaar in het begin niet kenden, heerste er meteen een sterk gevoel van veiligheid en wederzijds begrip. Theater is tenslotte jezelf blootgeven op je meest kwetsbare manier. Ondertussen zijn we allemaal vrienden van elkaar geworden.”  

Noël: “De voorbereidingen waren plezant hectisch.” 
Wouter: “Deze ervaring in 1 woord samenvatten? Leuk.”

Leuze van de avond: “Als je te hard wordt, ben je zo breekbaar als porselein.”

2/10 Lezing Cyberpesten

Een meer actueler thema kon Warme Stad Turnhout niet kiezen voor deze lezing. De nieuwe media zijn overal en altijd aanwezig. Niet alleen bij volwassenen, maar ook bij onze kinderen. Dit maakt cyberpesten zo alom tegenwoordig. Kinderen/jongeren worden het slachtoffer dat men opzettelijk en herhaaldelijk kwaad wil doen. Ouders en leerkrachten namen zelf terug plaats achter de schoolbanken om deze vorm van pesterijen  beter te leren kennen alsook onder handen te nemen. Samen leerden ze omgaan met dit maatschappelijk probleem.

3/10 Vorming veerkracht door prof. M. Portzky voor personeel van gemeente Grobbendonk

Hoe is het met je veerkracht gesteld en welk effect heeft dit op je? Noortje Geerts, vervangend diensthoofd duurzaamheid, mobiliteit, gezondheid en lokale economie van Grobbendonk getuigt: “De vorming leerde ons over veerkracht en stress en mogelijke gevolgen ervan: depressie & burn-out. De oorzaak? Verschillend! Zowel biologisch als een thuis- en werksituatie kunnen onze veerkracht beïnvloeden. Onze veerkracht wordt reeds op jonge leeftijd gevormd en enorm beïnvloedt door onze opvoeding alsook erfelijkheid. Persoonlijk vond ik het zeer interessant.“

4/10 Op zoek naar je eigen talenten

Ik ben ik, leuk hé! De slogan zegt het zelf. Ieder kind is uniek. ‘Blij met mij’ uit Balen gaf een interactieve workshop voor kinderen waarin ze hun eigen talenten spelenderwijs konden ontdekken. Want hoe belangrijk is het niet dat we van kleins af aan het zelfvertrouwen van kinderen versterken door hun eigen ik & talenten centraal te stellen! Een toffe workshop gegeven door twee enthousiaste dames.

5/10 AZ Turnhout campus Sint-Jozef en Sint-Elisabeth

Ook AZ Turnhout organiseerde een actie rondom Geestelijke Gezondheid. Personeel, patiënten en bezoekers werden aangespoord om een button op te spelden rond hoe ze zich die dag voelden. Want praten over hoe je je voelt, is belangrijk. Op campus Sint-Jozef hebben de patiënten van de A-dienst een heuse tentoonstelling opgebouwd rond taboe & stigma, contact en mens zijn. Een tentoonstelling voor en door mensen.

Alle acties roepen op tot bewustwording van een al dan niet stigmatiserende houding ten opzichte van mensen met een psychische kwetsbaarheid.

5/10 Kick-Off ‘Van ’t één naar ’t ander’

OCMW Turnhout ontwikkelde met hulp van hun cliënten een educatief- sociale-kaart-spel. Een wegwijzer van alle rechtstreeks toegankelijke welzijnsvoorzieningen in Turnhout waar ouders met kinderen en jongeren mee te maken krijgen. Dit spel met bijhorende app moet helpen om de kennis van de sociale kaart te verbreden en up to date te houden. Knap, origineel en gebruiksvriendelijk! Graag meer info? Mail naar: kathleen.meeus@ocmwturnhout.be

 

5/10 Me-time: beleef de tijd van je leven

‘Stel je voor dat elke dag 25 uur had. Wat zou jij doen met dat extra uur?’ Zo begon de verruimende lezing die CM Rijkevorsel organiseerde. We leven in drukke tijden. Hoe langer een periode van drukte duurt, hoe moeilijk het is om te recupereren en niet opgebrand te raken. Het gevaar bestaat dat ‘me-time’ een apart onderdeel van de dag wordt. Erna Claes leert ons hoe we terug de ‘tijd van ons leven’ kunnen creëren. Erna gebruikt voorbeelden die zo herkenbaar zijn dat je vaak een spiegel krijgt voorgehouden. Met haar tips kan je meteen aan de slag. Spijt dat je het gemist hebt? Op 7 november geeft Erna deze lezing opnieuw in Kasterlee. 

 

​7/10 Destigmatiseringsactie in Gasthuisstraat in Turnhout

Een geslaagde destigmatiseringsactie in het centrum van Turnhout! Warme Stad Turnhout, Logo Kempen, het Netwerk Geestelijke Gezondheidszorg en PANGG O-18 slaagden erin om samen op een laagdrempelige manier in contact te komen met mekaar alsoook psychisch kwetsbare mensen. Dit deden ze aan de hand van een wel heel volkse actie, namelijk het spelen van volksspelen. Jong en oud kwamen samen om te genieten van elkaars gezelsschap alsook een gratis tas warme soep. Vele mensen passeerden daarna bij de muur met buttons. Opvallend, veel mensen waren in een positieve bui! Kortom een leuke dag, die de mensen van Turnhout samen bracht. 

10/10 PREVIA studiedag over welzijn in het jeugdwerk: waarheid, durven, doen

Als jeugdwerker sta je soms voor de keuze om iets wel of niet te doen, een antwoord te geven op uitdagende vragen of durf te tonen wanneer je geconfronteerd wordt met het thema psychisch welzijn. Een topic dat niet meer weg te denken is uit onze maatschappij en waarmee we allemaal geconfronteerd worden. Dit gaat vaak gepaard met een zoektocht naar informatie, uit je comfortzone komen en zelf stappen ondernemen. Tijdens deze studiedag stond welzijn in het jeugdwerk in de kijker. De Ambrassade opent de studiedag met hun onderzoek naar psychisch welzijn bij jongeren. 44% van de jongeren haalt energie uit naar jeugdbeweging gaan. En dit is belangrijk wetende dat 38% van de jongeren zich niet goed voelt. De deelnemers ervaren aan de lijve hoe het is om je kwetsbaar op te stellen door mee te doen aan ‘Over de streep’. Een methodiek, spel, uitdaging,… waar je een stelling krijgt voorgeschoteld. In plaats van ‘ja’ te antwoorden, stap je over een streep als de stelling voor jou klopt. Een intense opener die zorgde voor verbinding tussen de deelnemers. Vervolgens werden diverse workshops aangeboden op maat van de jeugdwerkers. De kracht van jeugdwerk was voelbaar. Het enthousiasme en openheid van de deelnemers waren aanstekelijk. Een ideale studiedag op de Werelddag Geestelijke Gezondheid.

10/10 Tekens aan de wand, wat is er met onze jongeren aan de hand?

Een puber in huis? Zo ja, dan is het waarschijnlijk geen gegeven dat een puber in huis hebben niet altijd rozengeur en maneschijn is. Het woordenboek leert ons dat een puber een kind in de periode van volwassenwording is. Dat op zich is al moeilijk, legt Lies Scaut uit. Wanneer je dan een kind in de pubertijd hebt, dat een trauma moet verwerken of rouwt, kan het een hele uitdaging worden! Lies leert ons dat het vooral belangrijk is om te praten met je kind.

10/10 Veerkrachtige kinderen

Basisschool ’t Locomotiefje uit Beerse organiseerde de lezing ‘Veerkrachtige kinderen’.  Over zelfvertrouwen, zelfbeeld, weerbaarheid en veerkracht bij kinderen. Een schot in de roos, blijkt uit het aantal aanwezigen in de zaal. En dan zwijgen we nog over de mensen die van achter hun PC de lezing thuis volgden. Lesgeefster alsook mama, Bieke Geenen, roept op om écht verbinding te maken met je kind. Ze geeft praktische tips, die voor elke ouder zinvol zijn om op tijd en stond eens te horen. De deelnemers vertrokken geïnspireerd met het voornemen om de tips de volgende ochtend al toe te passen.

12/10 De kracht van geluk door Leo Bormans

Een interactieve en verrassende voorstelling over geluk en hoop die niemand in de aula onberoerd liet. Leo Bormans liet meer dan 100 mensen knuffelen, een vreemde 30 seconden in de ogen kijken en een compliment geven. Zo gingen we allemaal samen op zoek naar de kern van geluk, hoop & een positieve levensstijl. Een inspirerende en motiverende lezing die een diepe, maar vooral enorm positieve indruk naliet.

16/10 Praten met je kind over seksualiteit

De opvoedingswinkel van Hoogstraten organiseerde een bijzonder interessante lezing over ‘praten met je kind over seksualiteit’ in CC Baarle-Hertog. Jürgen Peeters bood een aantal wegwijzers aan voor de seksuele jungle waarin we leven. Wij leerden dat goed voorgelichte kinderen later seksueel actief zijn en dat seksualiteit begint bij de geboorte. Het gaat over tedere aanrakingen, praten over gevoelens en het respecteren van grenzen. Maar ook over het vinden van een taal waar je kind en jij je comfortabel bij voelen.

 

Bekijk hieronder de video van de 10-daagse. 

 

 

 

>> Projectpagina 10-daagse

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen