Nieuwsbrief
Omgaan met chronische suïcidaliteit bij mensen met een borderline persoonlijkheidsproblematiek en/of hechtingsproblematiek
Omgaan met suïcidaliteit is zowel voor de cliënt als voor de hulpverlener vaak een uitdaging.
Wanneer de cliënt met een hechtingsproblematiek kampt, wordt de begeleiding vaak nog uitdagender. We stellen dan ook vast dat suïcidaliteit bij deze mensen vaak steeds sluimerend aanwezig is en door - in onze ogen - alledaagse zaken snel kan getriggerd worden.
Hulpverleners én hun cliënten kunnen ongewild in complexe dynamieken van gevoelens terecht komen die de begeleiding bemoeilijken. Gedragingen van cliënten kunnen als “manipulatief” worden ervaren, waardoor de hulpverleners uitgedaagd kunnen worden in hun empathie.
Chronische suïcidaliteit vraagt een andere houding van de hulpverlener dan acute suïcidaliteit, waar actie aan de orde is. Geduldig en reflectief aanwezig blijven, zijn sleutelwoorden.
Herken je jezelf en je cliënten in dit verhaal?
Dan is deze vorming rond chronische suïcidaliteit iets voor jou!
Voor wie is deze vorming interessant?
Voor alle professionelen die beroepsmatig werken met personen met een borderline persoonlijkheidsproblematiek en/of hechtingsproblematiek en die gemotiveerd zijn om zich te verdiepen in het omgaan met mensen met chronische suïcidaliteit.
Enkel deelnemers met basiskennis rond suïcidaliteit (kennis van het suïcidaal proces, basishouding, risicoformulering) kunnen aan deze vorming deelnemen.
Wat kan je verwachten?
Een interactieve vorming met een combinatie van theorie, praktijk, het uitwisselen van ervaringen en het aanleren van vaardigheden. Volgende onderwerpen komen alvast aan bod:
- Wat is chronische suïcidaliteit?
- Hoe ontstaat chronische suïcidaliteit?
- Hoe kunnen ik en mijn team omgaan met chronisch suïcidale mensen?
- Hoe ga ik het gesprek aan met een chronisch suïcidale volwassene? Wat zeg ik beter wel en wat zeg ik beter niet?
- Hoe ga ik om met de soms moeilijke dynamieken in een gesprek met een chronisch suïcidaal persoon?
- Wat kan mij als hulpverlener helpen om dit moeilijke thema te (ver)dragen?