Nieuwsbrief

Maart is actiemaand Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

De maand maart is de internationale actiemaand in de strijd tegen dikkedarmkanker. De Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing organiseren dan een campagne om het belang van vroegtijdige opsporing te benadrukken.

Waarom een campagne?

Elk jaar krijgen meer dan 6500 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Bij het ontstaan van dikkedarmkanker heb je eerst geen klachten. Daardoor wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. Het is daarom belangrijk om dikkedarmkanker op te sporen vóór je klachten hebt. Dikkedarmkanker en de voorlopers ervan kunnen met een stoelgangtest vroegtijdig worden opgespoord. De behandeling is dan meestal minder zwaar en je hebt meer kans om te genezen.

Mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar kunnen zich om de 2 jaar gratis laten screenen op dikkedarmkanker door deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Ze krijgen een uitnodiging per post met een afnameset voor een stoelgangstest.

Lokale besturen, huisartsen en welzijnsorganisaties kunnen meehelpen met het aanmoedigen van de doelgroep tot deelname door het verspreiden van het campagnemateriaal of de organisatie van een infosessie of toffe actie.

Zet jij het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker mee in de kijker? 

>> Projectfiche Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen