Nieuwsbrief

Fruitautomaat scoort op school

Sinds oktober staat er in het Sint-Jozefinstituut KOGEKA in Geel een bijzonder succesvolle fruitautomaat. De Vlaamse jeugd eet veel te weinig fruit. Een automaat met vers en gesneden fruit lijkt die tendens tegen te gaan. Logo Kempen was benieuwd naar de aanpak van de school. Directeur Bob Heylen legt uit:

Hoe zijn jullie op het idee gekomen? Wij zijn op onze school al langer zoekende om gezonde voeding tot bij onze leerlingen te krijgen. In het verleden probeerden we al een losse fruitverkoop met appels en peren, maar dit was helemaal geen succes. We zochten verder naar een aantrekkelijker aanbod en kwamen zo bij kant-en-klaar, makkelijk te consumeren, aantrekkelijk gepresenteerd en gevarieerd fruit. Een volgende stap was een plan uitwerken om dit te kunnen realiseren. Onze school kan niet altijd zelf zorgen voor een voldoende aanbod van vers gesneden fruit. Daarnaast stellen we hoge eisen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Zo kwamen we uit bij het aanbod van enkele leveranciers en het gebruik van een gekoelde automaat. De eerste twee maanden zagen we het als een proefproject, maar onze test sloeg meteen aan. We konden de vraag niet bijhouden. Intussen is de vraag iets afgenomen door de winterperiode en is onze organisatie volledig op punt.

Wat is nu het aanbod op school? Is er nog snoep verkrijgbaar? Wij hebben ervoor gekozen om fruit aanvullend op wat we al aanboden te presenteren. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen bewuste keuzes leren maken. Daarnaast speelt ook het financiële aspect mee. We hebben de verkoop van chocolade afgebouwd maar bieden nog wel wafels aan.

Wat is het aanbod in zo’n fruitautomaat? Aanvankelijk startten we met gesneden porties ananas en een meloenmix. Vrij snel hebben we het uitgebreid naar snoeptomaatjes, komkommertjes en paprika's. Ook deze groenten gaan vlot van de hand. Toen we merkten dat bij de eerste koude de zin naar fruit afnam, hebben we ook smoothies aangeboden. De leerlingen appreciëren de variatie in het aanbod en zijn nieuwsgierig naar wat er in de fruitautomaat zit.

Waren de leerlingen meteen mee met het idee of merkten jullie weerstand over het nut en belang van de automaten? Van bij het begin waren de leerlingen zeer enthousiast en ervaarden we geen weerstand, integendeel! We kregen massaal positieve reacties van onze leerlingen én leerkrachten maar ook van de ruime omgeving. Op onze school hebben we twee speelplaatsen. Momenteel staat de fruitautomaat slechts op één speelplaats. De fruitautomaat wordt tweemaal per week aangevuld en telkens hebben we een lege automaat. Omdat het plaatsen van een bijkomende automaat op de andere speelplaats momenteel een te hoge kost voor ons is en organisatorisch nog niet haalbaar, hebben we onlangs geprobeerd om hetzelfde aanbod in een losse verkoop aan te bieden. Dat blijkt voorlopig nog geen succes. De reden daarvoor is voor ons nog niet meteen duidelijk.

Hoe regelen jullie de bevoorrading want fruit blijft niet zo lang vers? Fruit heeft inderdaad een korte bewaartijd. Wij hebben dagelijkse leveringen van vers voedsel op school voor onze afdelingen in het departement voeding. Het was voor ons dus helemaal niet zo'n grote klus om met een beperkte en zeer snel wisselende voorraad te werken.

Werken jullie nog op andere manieren aan een gezonde school-omgeving? Wij proberen onze leerlingen voortdurend te sensibiliseren en te mobiliseren voor een gezonde levensstijl. Eén van de zes kernwaarden van onze school is respect, waarbij we expliciet streven naar een leefbare school met zorg voor jezelf, de anderen en de omgeving. Voor ons is het aanbod van fruit een concretisering van deze visie, naast het aanbod van middagsport, gezonde alternatieven voor frisdrank en bewustmaking in de lessen en via affiches.

Bob Heylen
Directeur
Sint-Jozefinstituut KOGEKA
Technische Schoolstraat 52
2440 GEEL
T 014 57 85 50
www.sjgeel.be
www.kogeka.be

Foto: NNieuws

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen