Nieuwsbrief

Dessel's driegeslacht stopt met roken

Niet minder dan 165 inwoners uit Mol, Balen en Dessel stopten met roken dankzij een gezamenlijke actie. Vorig jaar gaven 3 rookambassadeurs het startschot van de campagne ‘Mol, Balen en Dessel stoppen met roken’. Samen met 70 Mollenaars, 44 Balenaars en 48 Desselaars slaagden ze in hun opzet. De bedoeling was om met de hulp van professionele tabakologen te stoppen met roken. Ook Marie Louise (65), Ines (40) en Zyne (18), een driegeslacht uit Dessel die samen in een kinderopvang werken, deden mee en stopten met roken. Logo Kempen deed een interview met mama Ines:

Eerst de hamvraag. Zijn jullie nog steeds gestopt met roken?

Ines: "Jawel, we zijn nog steeds alle drie gestopt!"

Wat vind je ervan dat Gezonde Gemeente Dessel dit organiseert?

Ines: "Super! Ik zou er anders nooit mee gestopt zijn. De gemeente heeft ervoor gezorgd dat de drempel om hulp te zoeken werd verlaagd. Ik zou bijvoorbeeld nooit zelf de stap zetten om een tabakoloog te contacteren. Stoppen met roken is psychologisch heel moeilijk en zeker als je er alleen voor staat."

Wie heeft de aanzet gegeven om mee te doen met de rookstopactie? 

Ines: "Ik heb het initiatief genomen omdat ik het de ideale gelegenheid vond om iets te doen aan onze ongezonde rookgewoonten. De motivatie om vol te houden is ook groter als we samen zouden stoppen."

Hoeveel rookte je?

Ines: "+/- 14  sigaretten"

Heb je al eerdere stopacties ondernomen?

Ines: "Heel wat jaren terug ben ik 2 jaar gestopt. Bij mijn vorige werkgever rookten de meesten tijdens de middagpauze. Door dagelijks in de rook te zitten, kon ik er na een tijdje niet meer aan weerstaan en ben ik terug begonnen."

Hoe hebben jullie het stoptraject nu ervaren?

Ines: "Wat ik positief vond, is de steun die we aan elkaar hadden. We konden elkaar oppeppen als het eens wat minder ging. We gingen op regelmatige basis naar de tabakoloog met ons verhaal over de moeilijkheden en struikelblokken. Ze kwam telkens met efficiënte alternatieven en goede ideeën om het traject te doen slagen. We zijn haar dan ook zeer dankbaar."

 

Wie ondervond de meeste moeilijkheden bij de rookstop?

Ines: "Mijn moeder, omdat dit haar eerste echte poging was om te stoppen. Ze heeft soms last van faalangst, waardoor de stap om te stoppen moeilijk was. Ze heeft gebruik gemaakt van de Nicorette spray om te helpen stoppen."

Hebben jullie er al over nagedacht hoe elkaar te blijven motiveren?

Ines: "We werken alle drie samen in het kinderdagverblijf. Zo kunnen we dagelijks op elkaars steun rekenen."

Welke tip zou je meegeven voor mensen die in de toekomst willen stoppen?

Ines: "Wat mij hielp is een vervangbeloning wanneer ik zin had in een sigaret. Ik startte met chocolade en koekjes. De tabakoloog heeft dan een aantal gezondere alternatieven aangeboden zoals suikervrije muntjes. Hierdoor verdween ook meteen de angst om gewicht bij te komen, iets wat toch leeft onder rokers."

Dat is een mooie afsluiter, bedankt en veel succes nog de komende maanden.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen