Nieuwsbrief

Beerse kleurt roze

De gezondheidsraad van Beerse zette samen met de handelaars van Unizo een actie op om aandacht te vragen voor borstkanker. Etalages werden ingericht met roze kledij en accessoires. Ladiesnights en modeshows kleurden roze. En ook het mannelijk publiek werd aangesproken, burgemeester en schepenen droegen roze lintjes.

Op 9 februari organiseerde modezaak Mamuze in Beerse een gezellige avond over borsten. Dat verliep zo.

Een donderdagavond bij Mamuze, de winkel gezellig gemaakt met kaarsen, een hapje en een drankje, verschillende dames komen toe. Het thema van de avond is niet zo voor de hand liggend: borsten.

We starten met een rondje, iedereen stelt zich voor. Verschillende dames die al ervaring hebben met mammografie, een gezwelletje, borstkanker. Maar ook enkele die nog nooit op onderzoek gingen, waarvan eentje, net 50 geworden. Zij zal voor het eerst worden uitgenodigd door de Mammobiel.

De Mammobiel?

Ria vertelt dat ze sinds haar vijftigste steeds op onderzoek ging, behalve één keer. Te druk, verkeerd tijdstip,… ze weet al niet meer om welke “goeie” reden ze een jaartje niet ging, maar het jaar erop was het gezwel al zo gegroeid dat een volledige borstamputatie aan de orde was.

Iedereen is het er over eens dat het preventieve borstkankeronderzoek zeer belangrijk is. En ja, het is een gênant onderzoek en ja, bij sommige vrouwen doet het pijn. Maar deze ongemakken wegen niet op tegen de gevolgen van de ziekte met chemo, haarverlies, borstamputatie, angst, familieleed,… Conclusie: ga steeds naar het borstkankeronderzoek!

Oei, een gezwelletje, wat nu?

De geneeskunde staat al zo ver dat als je tijdig een gezwel ontdekt, borstkanker zeer goed behandeld kan worden. Simonnes tantes overleden alle drie aan borstkanker, maar bij haar werd het gezwelletje succesvol verwijderd. Ze was er tijdig bij en ze is nadien niet meer hervallen.

En de geneeskunde evolueert zeer snel. De borstkanker waar Patricia aan leed en die haar 10 jaar geleden een borst kostte, wordt nu zo effectief behandeld dat borstamputatie niet meer nodig is bij deze vorm van kanker. Zelf werkte ze mee aan het universitair onderzoek dat voor een degelijke behandeling zorgde.

Verschillende soorten borstkanker

“In mijn geval was de kanker genetisch bepaald”, vertelt Jacqueline, “meer bepaald BRCA1, wat wil zeggen dat DNA-strengen zich niet automatisch herstellen, zodat kankercellen ontstaan. Gelukkig kan er tegenwoordig zoveel op medisch vlak.”

Sarah spreekt van een hormonale en een niet-hormonale kanker. Ze had reeds beide en legt het simpel uit: “De kankercellen van een hormonale kanker lusten erg graag hormonen en zolang je die hormonen aanmaakt, blijft de kanker eten en dus groeien. Het is belangrijk dat je anti-oestrogenen slikt die de hormonen lam leggen.”

Pruiken enzo

“Toen ik de slechte boodschap kreeg, flitste er meteen een beeld door mijn hoofd van mezelf met een sjaaltje op m’n hoofd”, getuigt Patricia. “Ja, kaal worden vond ik nog erger dan een borst verliezen”, zegt Ria. “Ik durf mijn pruik ook niet wegdoen. Het is een beetje bijgeloof. Ik heb het gevoel dat de kanker terug gaat komen als ik die pruik wegdoe.” “Je hoopt stiekem dat jij de eerste bent die geen haaruitval zal hebben”, biecht Jacqueline op, “als je dan die eerste pluk haar vast hebt, is dat wel een teleurstelling.”

“Ik denk altijd dat als ik ooit chemo moet krijgen, dan scheer ik mijn hoofd kaal en laat er een leuke tattoo opzetten. Vind ik nog wel cool. Geen sjaaltje of pruik voor mij!”, lacht Anja. “Ah, maar dat kan niet, want je mag geen enkel wondje hebben om chemo te krijgen”, vertelt Sarah.

Tot slot

“Ik heb er ook wel iets positief aan overgehouden”, lacht Jacqueline, “een paar heel goei maten, hé, Sarah? De begeleiding in het ziekenhuis is trouwens echt geweldig. Naast de artsen en verpleging is er de revalidatie, psychologische begeleiding, workshops rond gezonde voeding, make-overs, massage,… het aanbod om je bij te staan met raad en daad is enorm.” “Ik ondervond heel veel steun bij Het Inloophuis in Turnhout, dat heet nu Alegria”, weet Ria. “Ik werd ook regelmatig gebeld door hen om met een lotgenote te gaan praten over borstreconstructie.”

De avond is gezellig, de dames komen los. Na nog wat praten over het gezin, de kinderen en kleinkinderen sluiten we af en keren we tevreden huiswaarts.

Bedankt Anja, May, Patricia, Ria, Sarah, Nora, Simonne, Jacqueline voor deze gezellige en leerrijke avond!

De mammobiel staat van dinsdag 18 april tot en met woensdag 3 mei in het centrum van Beerse. Vrouwen tussen 50 en 69 jaar kunnen er terecht om zich te laten screenen. 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen