Nieuwsbrief

Alles over 'Oud-Turnhout (be)weegt'

Gezonde Gemeenten Retie, Arendonk én Oud-Turnhout startten in januari een (be)wegingsproject voor hun inwoners. Gemeenten Westerlo en Hulshout scoorden eerder al met het initiatief. Dat vonden wij een mooie gelegenheid om dieper in te gaan op het project. In Oud-Turnhout zijn het de Sportraad en de Gezondheidsraad die van 17 januari tot 23 juni ‘Oud-Turnhout (be)weegt’ organiseren. 77 deelnemers doen mee. Wij hadden een gesprek met de voorzitter en een lid van de gezondheidsraad: Kris Van Bael en Martine Dierckx.

Waarom organiseren jullie ‘Oud-Turnhout (be)weegt’? 

Ons doel is om de bewoners van Oud-Turnhout te stimuleren tot een gezonde en actieve levensstijl. Met ‘Oud-Turnhout (be)weegt’ willen we de inwoners bewust maken van gezonde voeding en beweging. Een eventueel gewichtsverlies daarbij is mooi meegenomen.

De organisatie is in handen van de gezondheidsraad en de sportraad van Oud- Turnhout. We werken ook nauw samen met LOGO Kempen.

Het project heet ‘Oud-Turnhout (be)weegt’. Ligt de focus op bewegen of wegen?

Onze focus ligt zeker meer op het bewegen dan op het wegen. Regelmatig bewegen maakt je gezonder, lichamelijk en geestelijk. Onderzoek heeft dit duidelijk aangetoond. Wie gezond eet en regelmatig beweegt, is minder snel moe en kan beter omgaan met spanning en stress. Daarom organiseren we ook heel wat beweegactiviteiten zoals een wekelijkse conditietraining tijdens de duur van het project.

We gaan de deelnemers ook echt wegen. Voor sommigen is gewichtsverlies een motivatie om gezonder te eten en meer te bewegen. Daarnaast stimuleert het ook om je gedrag blijvend te veranderen. Hoeveel iemand weegt ligt gevoelig bij deelnemers. Daarom hebben we gekozen voor inschrijvingen in groep en werken we met groepsgewichten.

Een groepscompetitie stimuleert en motiveert extra. Hoe doen we dat? We wegen op 3 momenten: bij de start, in het midden en op het einde van het project.

Bij de startsessie wordt het begingewicht van elke groep bepaald. Hiervoor gebruiken we een ‘paletweegschaal’. Je staat dus met je groep op de weegschaal. Elk individu weegt op dat moment ook zichzelf en stopt de gegevens in een afgesloten envelop. Deze individuele gegevens zijn nodig om je eigen vooruitgang te bepalen en worden door de organisatie enkel en alleen gebruikt indien bij de  tussenevaluatie en/of op het einde de persoon niet aanwezig kan zijn bij de groepsweegsessie. Op deze manier kan de groep in de competitie blijven!

Tijdens de eindsessie wordt bepaald welke groep procentueel het meeste gewicht verloor. Zij worden extra gevierd tijdens ‘Dwars door Oud-Turnhout’ op 23 juni.

Een actie in groep werkt. Dat bewijzen de talrijke rookstopcampagnes die door gemeenten met succes georganiseerd worden. Deelnemers genieten van een sociaal vangnet tijdens de actie. Krijgen deelnemers hier een individuele doelstelling? Hoe of door wie worden ze ondersteund?

De deelnemers gaan inderdaad ook werken aan individuele doelstellingen. Bij de startsessie krijgen ze een individueel begeleidingsboekje. Daarin kunnen ze hun persoonlijke motivatie met bijhorende acties noteren. Ter ondersteuning zit er een voedingsdagboekje, een persoonlijk beweegplan en een evolutietabel in.

Het hele traject wordt professioneel ondersteund en begeleid door Sarah van Herck, diëtiste uit Oud-Turnhout. Elke groep krijgt kosteloos een groepssessie onder haar leiding aangeboden.

Voor de beweegactiviteiten en – advies kunnen we steunen op de Sportraad.

Hoe verloopt het project? Komen de deelnemers regelmatig samen? 

Er zijn 3 momenten gepland waarbij alle deelnemers samenkomen: De startsessie staat in het teken van het eerste weegmoment in groep en alle praktische info. Sarah van Herck zal een sessie geven over gezonde voeding met tips en oefeningen. De sportraad zal het belang van bewegen toelichten.

Bij de startsessie willen we ook een enquête laten invullen. Dit herhalen we in de laatste sessie. We hopen uit deze enquête informatie te halen over eet- en beweeggewoonten en hoe deze eventueel veranderd zijn tijdens het project.

Bij de tussen- en eindevaluatie zal er natuurlijk opnieuw gewogen worden. We willen die avond op ludieke wijze voeding en beweging onder de aandacht brengen. We denken eraan om dit in spel of quiz aan te bieden.

Oud-Turnhout kiest voluit voor gezondheid in dit project. Zijn er nog andere acties gepland?

Tijdens het project staan er heel wat activiteiten op het programma: kookworkshops, natuurlijk in het teken van gezonde voeding, workshops over het lezen van etiketten van voedingsmiddelen of beweegactiviteiten zoals bloesemwandelingen door de prachtige boomgaarden van Oud-Turnhout of een rondleiding in een lokale tomatenkwekerij.

We werken ook met een stempelkaart, die deelnemers kunnen laten afstempelen bij de deelnemers met gezonde voeding. Voorwaarde is wel, dat ze zonder gemotoriseerd transport daar naartoe zijn gekomen! Uit de volle stempelkaarten worden gezonde pakketten verloot!

Voor de gezonde activiteiten en de stempelkaartenactie werken we samen met lokale sponsors. De apothekers doen ook mee. Zij bieden tijdens de actie stappentellers aan gereduceerde prijs.

Op www.10000stappen.be hebben we een groep ‘Oud-Turnhout (be)weegt’ aangemaakt. Alle deelnemers zullen gestimuleerd worden om hun stappen bij te houden.

Bij de opzet van een dergelijk initiatief komt heel wat kijken. Hebben jullie nu al tips voor andere gemeenten die een (be)weegactie willen opzetten?

  • Begin tijdig met de voorbereidingen!
  • De ondersteuning van een diëtiste is onmisbaar.

We ronden graag af met een aantal reacties van deelnemers op 17 januari.

“Voor mijn 50ste deed ik veel aan sport dat viel helemaal stil na mijn vijftigste. Nu wil ik terug meer bewegen om mij terug beter in mijn vel te voelen.”

“Meer bewegen en gezonder eten. Deze actie is daar ideaal voor.”

“Ik heb overgewicht en zou graag vermageren.“

Wij danken jullie en wensen alle deelnemers heel veel succes! Wij zijn benieuwd naar de resultaten!

www.ot-beweegt.be

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen