Nieuwsbrief

40 gezonde evenementen tijdens Week van de Keigezonde Kempen

Meer dan 40 partners uit lokale gezondheids – en welzijnsorganisaties staan klaar voor de tweede editie van de ‘Week van de Keigezonde Kempen’. De actieweek gaat door van 1 tot 7 maart 2019 in de hele regio Kempen. De focus ligt opnieuw bij preventie en gezondheidspromotie voor alle Kempense gezinnen.

40 evenementen over gezondheid

Voor de tweede keer pakken zorg, welzijn – en gezondheidsorganisaties uit de Kempen breed uit rond het thema gezondheid. Net zoals vorig jaar mag je je opnieuw verwachten aan een goed gevulde kalender met 40 activiteiten over allerhande gezondheidsthema’s. De actieweek mikt op gezinnen met kinderen tot 12 jaar. Hoe belangrijk vinden zij gezond leven thuis? Hoe investeren ze in gezond gedrag? Het initiatief is een sterke manier om de verschillende, bestaande preventiecampagnes en het gezond aanbod lokaal te integreren.

De Vlaming leeft gezonder in 2025

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Met de Vlaamse overheid willen we resoluut inzetten op de globale gezondheidsdoelstelling: “De Vlaming leeft gezonder in 2025”. Onderdeel van dit plan is dat we inzetten op levensdomeinen. Als papa van 3 kinderen, besef ik als geen ander dat ‘gezin’ een bijzonder belangrijke setting is om gezond te leven. De periode van de zwangerschap en de eerste levensjaren zijn bepalend voor het leggen van de basis voor een gezonde leefstijl en de latere gezondheid. Kinderen die opgroeien in een omgeving waar voldoende aandacht is voor gezonde leefstijl leren van jongs af aan om zelf gezonde keuzes te maken. We willen alvast dat tegen 2025 gezinnen voldoende geïnformeerd zijn over gezondheid zodat ze bewust de keuze kunnen maken voor het gezonde alternatief. Daarom is deze Week van de Keigezonde Kempen een fantastisch initiatief om op lokaal niveau gezinnen warm te maken voor een gezonde levensstijl.”

Acht bouwstenen voor een gezond Kempens gezin

Wim Woestenborghs, coördinator Logo Kempen vzw en trekker van het initiatief: "Gezinnen met kinderen tot 12 jaar zijn de voedingsbodem voor toekomstige generaties en investeren in gezondheidsvaardigheden bij kinderen begint bij ouders en de familiecontext. Huishouden, een drukke job, schoolwerk, hobby’s, sociale contacten, balans werk-privé …. Vaak is er wel de intentie om gezondheid thuis voorop te stellen, maar ontbreekt het aan tijd en kennis. Daar willen wij met de actieweek op inzetten."  

Terug naar de basis dus. Daar zet de actieweek op in met behulp van acht bouwstenen voor een gezond gezin:

  1. Samen ontbijten met je gezin, is voor elke dag een goed begin.
  2. Poets je tanden tweemaal per dag en zorg voor een mooie glimlach.
  3. Frisse lucht en je huiswerk gaat met gemakzucht.
  4. Daag jezelf uit, stop in jouw brooddoos ook groenten en fruit.
  5. Leg de tablet aan de kant. Op stap met je vrienden is ook plezant.
  6. Balleke stamp, 123 piano of sjotten. Maak tijd om met je vrienden te ravotten.
  7. Elke dag voldoende water drinken, zo blijf je bij de pinken.
  8. Zit het je even niet mee, hulp vragen is dik oké.

>> Bekijk de afbeeldingen

De Kempen beweegt tijdens #bewegen5voor12

De Vlaming zit gemiddeld 8u per dag en dat is te veel. Een gezonde dag bestaat uit een goede mix van zitten, staan en bewegen. In 2019 geven we daarom extra aandacht aan één activiteit in het bijzonder die meteen ook de start van de actieweek inluidt. We roepen iedereen op om op vrijdag 1 maart 2019 om 11u55 een beweegmoment te doen onder de noemer #bewegen5voor12 en #keigezondekempen. Dat kan perfect op de speelplaats, met de collega’s, in het woonzorgcentrum of gewoon met iedereen op de grote markt! Want als het op bewegen aankomt… is het wel degelijk ‘5 voor 12’.

40 deelnemende partners van de ‘Week van de Keigezonde Kempen’

 

3XG
AIKO Lentekind
Centra voor Geestelijke Gezondheid Kempen
CM Turnhout – Mechelen
De Voorzorg
Eutonie Kempen
Gezinsbond Regio Turnhout

Gezonde Gemeenten Balen, Baarle-Hertog, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Kasterlee, Lille, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Merksplas, Mol, Vorselaar, Westerlo

Kind & Gezin regio Turnhout

Huizen van het Kind Balen Dessel Mol Retie, Herselt Hulshout Westerlo, Stadsregio Turnhout, Middenkempen en Hoogstraten

Landelijke Kinderopvang vzw
Samen Plannen vzw

Scholen: GBS De Pagadder Lichtaart, Basisschool De Zonnewijzer Ravels, Sport- en Handelsschool Turnhout en Thomas More Hogeschool Turnhout

OPZ Geel
Oscare vzw
Ziekenhuisnetwerk Kempen
ZITDAZO vzw


Volg de actieweek

Evenementenkalender: www.gezondekempen.be

Facebook en Instagram

    @keigezondekempen                          

    #keigezondekempen                       

    #bewegen5voor12De actieweek is mogelijk dankzij de steun van

Meer info: Evy Bens - evy@logokempen.be of bel 014/44.08.34
 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen